Glukozamina naturalna – co, dla kogo i po co?

Czy glukozamina naturalna rzeczywiście pomaga? Co tak naprawdę wiemy o tym suplemencie? Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o właściwościach i stosowaniu glukozaminy naturalnej, to w tym artykule znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.

Co to jest glukozamina naturalna?

Glukozamina naturalna to suplement znany i powszechnie stosowany w terapii schorzeń stawów. Jest to aminocukier, który naturalnie występuje w naszym ciele – sam organizm ją wytwarza. Znajduje się w składzie chrząstki oraz mazi stawowej. Dlatego jeśli go brakuje, maź stawowa jest bardziej wodnista, traci sprężystość i staje się coraz cieńsza. W wyniku tego kości stawów zaczynają ocierać się o siebie, co powoduje ból i sprzyja rozwijaniu się stanów zapalnych.

W organizmie glukozamina produkowana jest przez glukozę i glutaminę. Z kolei w różnorakich suplementach występuje w postaci chlorowodorku lub siarczanu glukozaminy. Przyjmujemy ją często także wraz z chondroityną. Glukozamina występuje w roślinach takich jak pszenica, kukurydza, ale głównym naturalnym jej źródłem są owoce morza – raki, krewetki, kraby, małże, itd.

Jak działa glukozamina naturalna?

Skuteczność działania tego suplementu wzbudza duże kontrowersje i jest tematem wielu sporów, dyskusji oraz szeregu analiz. Badania nad wpływem, korzyścią oraz skutkami stosowania glukozaminy naturalnej – m.in. zmniejszaniem bólu stawów, skutkach ubocznych – trwają od ponad czterech dekad. Jednak do tej pory nie są jednoznacznie i dokładnie określone skutki działania glukozaminy na organizm i zdrowie człowieka. Wiadomo tylko na pewno, że glukozamina naturalna jest głównym składnikiem płynu stawowego oraz chrząstki stawowej oraz bardzo pomaga w leczeniu chorób z nimi związanych. Ponadto stwierdzono także, że regularne przyjmowanie glukozaminy pomaga zmniejszyć bole stawów. Nie jest to suplement, który może wywołać jakiekolwiek negatywne skutki dla naszego zdrowia, jeśli stosowany jest według zaleceń specjalistów.

Jakie formy glukozaminy naturalnej są dostępne na rynku?

Obecnie siarczan glukozaminy jest najpopularniejszą formą tegi suplementu. Chlorowodorek glukozaminy jest mniej powszechnym suplementem, a jego skuteczność nadal nie jest wyczerpująco zbadana i poznana, dlatego jest mniej popularny. Inną znaną formą jest glukozamina w połączeniu z chondroityną. Ta kombinacja jest bezpieczna i skuteczna tak samo, jak i siarczan glukozaminy.

Czy mogę dostać wystarczającą ilość glukozaminy naturalnej z jedzeniem?

Siarczan glukozaminy jest pozyskiwany głównie ze źródeł naturalnych (pancerzyków skorupiaków, w szczególności krewetek, krabów i homarów). W naszym kraju nie są to produkty dostępne w codziennej diecie, więc uzyskanie wystarczającej ilości glukozaminy poprzez jedzenie raczej nie jest możliwe – tym bardziej, że nie występuje ona w żadnych z najbardziej znanych, podstawowych składników, jakie lądują na naszych talerzach. A trzeba pamiętać, że z wiekiem stawy stają się coraz słabsze i wytwarzają co raz mniej glukozaminy, dlatego warto rozważyć suplementowanie tego składnika – oczywiście po konsultacji z lekarzem.

Poprzedni artykułZalety diety pudełkowej
Następny artykułDaktyle – wysokoenergetyczna, zdrowa przekąska

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj