W zdrowej, odpowiednio zbilansowanej diecie człowieka w żadnym razie nie powinno zabraknąć tłuszczów, które są jedną z najważniejszych substancji odpowiadających za dostarczanie nam energii. Wśród nich niezwykle istotne są kwasy omega-3, które nie są syntezowane w naszym organizmie, wobec czego powinny być dostarczane wraz z pokarmem. Po jakie produkty sięgać, by zapewnić sobie odpowiednią dawkę wielonienasyconych kwasów tłuszczowych?
Kwasy Omega-3 – prozdrowotne właściwości
Kwasy omega-3 są niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego ciała. Odgrywają zresztą bardzo istotną rolę np. w profilaktyce chorób nowotworowych, w szczególności raka piersi, okrężnicy i prostaty. Dzieje się tak, ponieważ blokują rozwój komórek rakowych i zwiększają odporność organizmu. Oddziaływanie na układ odpornościowy jest także widoczne w ochronie przed występowaniem alergii.
Dodatkowo kwasy tłuszczowe omega-3 niezwykle korzystnie wpływają na mózg. Wspierają układ nerwowy oraz poprawiają zdolność zapamiętywania; badania dowodzą nawet, że utrzymywanie ich właściwego poziomu w organizmie zmniejsza ryzyko zachorowania na Alzheimera. Z racji, że kwasy omega-3 stanowią element budulcowy siatkówki, ich dostarczanie w diecie jest kluczowe dla zachowania dobrego wzroku. Należy też wspomnieć, że ich obecność wzmacnia kości i stawy, a do tego wyraźnie poprawia kondycję skóry.
W jakich pokarmach znajdziemy kwasy omega-3?
Najbogatszym źródłem omega-3 są oczywiście ryby, a zwłaszcza łosoś, makrela, śledź, mintaj, panga, pstrąg oraz sardynki. Znakomite efekty da także spożywanie tranu. Co istotne, podczas kupowania ryb należy się upewnić co do ich jakości i świeżości, jako że tylko w ten sposób zyskamy pewność, że na nasz stół trafiają składniki wartościowe.
Kwasów omega-3 możemy też poszukiwać w:
- oleju lnianym;
- nasionach chia;
- orzechach włoskich;
- siemieniu lnianym.
Więcej informacji: Omega 3 z widłonoga – calanoil.pl
Jeśli dotychczas w naszym codziennym jadłospisie brakowało takich produktów, dobrze jest zmienić nawyki żywieniowe. W razie ewentualnych niedoborów omega-3 pomocna może się także okazać doustna suplementacja.