Wiele osób rozpoczynających swoją przygodę z odchudzaniem popełnia powszechny błąd – usuwa z diety węglowodany. Czym są węglowodany i dlaczego nie należy ich eliminować?
Czym są węglowodany?
Dieta człowieka bazuje na przyjmowaniu trzech rodzajów składników odżywczych – białek, tłuszczy i właśnie węglowodanów. O ile wiedza na temat czym są białka i tłuszcze nie przysparza większych problemów, o tyle z węglowodanami jest więcej kłopotów. Węglowodany, to krótko mówiąc cukry. Ze względu na budowę chemiczną dzielimy je na węglowodany proste i złożone, a ze względu na przyswajalność wyróżniamy przyswajalne oraz nieprzyswajalne – na przykład błonnik.
Węglowodany proste i złożone
Węglowodany proste składają się z jednej cząsteczki sacharydu. Do podstawowych węglowodanów prostych zaliczamy glukozę, fruktozę, oraz galaktozę. Węglowodany proste wchłaniane są bezpośrednio do krwi i nie wymagają trawienia, dlatego jeżeli zachodzi potrzeba szybkiego dostarczenia zastrzyku energii, to właśnie po ten rodzaj węglowodanów należy sięgnąć w pierwszej kolejności. Biorąc pod uwagę fakt, że cukry proste występują głównie w słodyczach i owocach, nie należy przesadzać z ich spożyciem. O ile owoce dostarczają organizmowi potrzebnych witamin i minerałów, o tyle słodycze to tylko „puste kalorie”.
Do węglowodanów złożonych zaliczamy oligosacharydy i polisacharydy. Oligosacharydy składają się z dwóch cząsteczek monosacharydów i należą do nich m.in. sacharoza (potocznie zwana cukrem), maltoza, a także laktoza. Do polisacharydów należy skrobia, czyli materiał zapasowy roślin, glikogen – materiał zapasowy występujący w mięśniach oraz celuloza. To właśnie węglowodany złożone są najbardziej cenione w diecie pod względem wartości odżywczych. Ich trawienie zachodzi dłużej niż trawienie monosacharydów, przez co glukoza jest uwalniania do krwi stopniowo i nie powoduje nagłych wahań cukru we krwi. W rezultacie zapobiega to krótkotrwałemu uczuciu sytości, a potem nagłemu napadowi głodu, co jest szczególnie ważne w przypadku diet odchudzających. Polisacharydów należy szukać przede wszystkim w roślinach strączkowych, pełnoziarnistym pieczywie, mąkach i makaronach, a także w nasionach oraz warzywach.
Dlaczego warto spożywać węglowodany?
Jak już zostało to wspomniane powyżej, z węglowodanami prostymi nie należy przesadzać, natomiast węglowodany złożone są w diecie niezwykle ważne i potrzebne. Nie należy zapominać, że węglowodany są głównym „paliwem” dla mózgu i to one zostają przekształcone w energię jako pierwsze. Ponadto, dostarczają wielu cennych składników mineralnych, odżywczych oraz błonnika, który ma zbawienny wpływ na figurę podczas odchudzania.